Rezerwacja online

15 Cze 2025
16 Cze 2025
Sprawdź dostępność

Warsztat Wina: kurs podstawowy 23-24.11.2024

20 różnych win na degustacji oraz warsztaty łączenia wina z jedzeniem.

Prowadzony przez nas Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej to 20 różnych win na degustacji oraz warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Podczas spotkania poruszamy wiele tematów, które nurtują nowych winiarskich konsumentów. Wina będą mówić same za siebie, a my tylko czasami będziemy je wyręczać, opowiadając o degustacji, o szczepach, regionach winiarskich, łączeniu wina z jedzeniem i wielu innych tematach. Ramowy program kursu znajduje się poniżej.

Zobacz dlaczego Marek Kondrat poleca warsztaty kurs podstawowy 

Zapisz się tutaj

Co wchodzi w cenę?

• Kurs.
• Degustacje 20 różnych win.
• Lekkie przekąski pierwszego dnia kursu.
• Kilku daniowy posiłek w restauracji drugiego dnia kursu.
• Zaświadczenie o odbyciu kursu oraz drukowane materiały szkoleniowe.

Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej trwa dwa dni. Pierwszy dzień, który jest poświęcony na poznanie procesu degustacji, odbywa się bez jedzenia. W ramach warsztatów podawane jest jedynie pieczywo i oliwa. Drugi dzień kursu dotyczy głównie łączenia wina z jedzeniem. Serwowane są degustacyjne porcje różnych potraw i specjalnie dobrane do nich wina.

Nasi eksperci prowadzący kursy i degustacje.

 

Kup kurs na prezent

Jeżeli chcesz sprawić niespodziankę bliskiej osobie, kup voucher na kurs, który jest ważny jeden rok i umożliwia wybór dowolnego terminu wydarzenia. Voucher w formacie pdf wysyłamy na adres e-mail. Kup voucher.

Zapoznaj się z regulaminem.

Tematy poruszane na kursie:

1. Trochę dla zmysłów – odkrywanie smaków i aromatów.

a. Rozpoznawanie smaków.

b. Rozpoznawanie zapachów.

c. Podstawy degustacji wina.

2. Wino, Wino, Wino – co to jest? O produkcji i klasyfikacji.

a. Definicje wina.

b. Podstawy produkcji i podziału win.

c. Wstęp do regionów winiarskich.

3. Zabawa czy powaga? Winiarski savoir vivre.

a. O świadomych wyborach.

b. Zwyczaje związane z kulturą wina.

c. Wino w Europie i na świecie.

4. Wino i… jedzenie. Jak łączyć?

a. Teoria łączenia wina z jedzeniem.

b. Nauka poprzez doświadczenie – degustacje różnych potraw.

c. Wskazówki i pomysły.

5. Degustacje – przez cały kurs – w sumie 20 różnych win!

a. Zaprezentowanie szerokiego spektrum win.

b. Podstawowe białe i czerwone odmiany winorośli.

c. Najważniejsze i niszowe apelacje i regiony.

 

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij