Warsztat Wina: kurs podstawowy 23-24.11.2024
20 różnych win na degustacji oraz warsztaty łączenia wina z jedzeniem.
Prowadzony przez nas Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej to 20 różnych win na degustacji oraz warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Podczas spotkania poruszamy wiele tematów, które nurtują nowych winiarskich konsumentów. Wina będą mówić same za siebie, a my tylko czasami będziemy je wyręczać, opowiadając o degustacji, o szczepach, regionach winiarskich, łączeniu wina z jedzeniem i wielu innych tematach. Ramowy program kursu znajduje się poniżej.
Zobacz dlaczego Marek Kondrat poleca warsztaty kurs podstawowy
Zapisz się tutaj
Co wchodzi w cenę?
• Kurs.
• Degustacje 20 różnych win.
• Lekkie przekąski pierwszego dnia kursu.
• Kilku daniowy posiłek w restauracji drugiego dnia kursu.
• Zaświadczenie o odbyciu kursu oraz drukowane materiały szkoleniowe.
Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej trwa dwa dni. Pierwszy dzień, który jest poświęcony na poznanie procesu degustacji, odbywa się bez jedzenia. W ramach warsztatów podawane jest jedynie pieczywo i oliwa. Drugi dzień kursu dotyczy głównie łączenia wina z jedzeniem. Serwowane są degustacyjne porcje różnych potraw i specjalnie dobrane do nich wina.
Nasi eksperci prowadzący kursy i degustacje.
Kup kurs na prezent
Jeżeli chcesz sprawić niespodziankę bliskiej osobie, kup voucher na kurs, który jest ważny jeden rok i umożliwia wybór dowolnego terminu wydarzenia. Voucher w formacie pdf wysyłamy na adres e-mail. Kup voucher.
Zapoznaj się z regulaminem.
Tematy poruszane na kursie:
1. Trochę dla zmysłów – odkrywanie smaków i aromatów.
a. Rozpoznawanie smaków.
b. Rozpoznawanie zapachów.
c. Podstawy degustacji wina.
2. Wino, Wino, Wino – co to jest? O produkcji i klasyfikacji.
a. Definicje wina.
b. Podstawy produkcji i podziału win.
c. Wstęp do regionów winiarskich.
3. Zabawa czy powaga? Winiarski savoir vivre.
a. O świadomych wyborach.
b. Zwyczaje związane z kulturą wina.
c. Wino w Europie i na świecie.
4. Wino i… jedzenie. Jak łączyć?
a. Teoria łączenia wina z jedzeniem.
b. Nauka poprzez doświadczenie – degustacje różnych potraw.
c. Wskazówki i pomysły.
5. Degustacje – przez cały kurs – w sumie 20 różnych win!
a. Zaprezentowanie szerokiego spektrum win.
b. Podstawowe białe i czerwone odmiany winorośli.
c. Najważniejsze i niszowe apelacje i regiony.